Pánikbetegség kezelése, leküzdése

Mi a pánikbetegség leküzdésének a kulcsa?
A neorotikus tünetek jelentkezése az enyhébb pszichikai zavarok közé tartozik. A közvélekedés a neurózist nem is igazán gondolja orvosi esetnek: egy kis hiszti, egy kis túlérzékenység, ingerültség vagy túlzott kétségbeesés, sírhatnék vagy kisebb dühkitörések - ugyan miért lenne ez betegség, egyszerűen csak vannak ilyen emberek, meg vannak akik nem ilyenek, de rájuk tör kis enyhe hoppáré.

Ma már tudjuk, hogy a kezeletlenül hagyott neurózis könnyen súlyosabb zavarokat is eredményezhet és tényleges pszichés panaszok jelentkezhetnek, hozzá kapcsolódhatnak szenvedélybetegségek (alkoholizmus, drogfüggés) - és innen már csak egy lépést a leküzdhetetlennek látszó depresszió.

Érdemes tehát a legkisebb neurotikus, pszichés panaszokkal is szakemberhez fordulni. Újabban a legtöbbször pánikbetegek panaszairól értesülhetünk. Akik közül azonban nagyon sokan nem fordulnak segítségért, eleinte azért nem, mert maguk sem gondolják szorongásukat kórosnak, aztán meg már azért nem, mert az orvosi rendelő meglátogatásának a lehetősége is félelemmel tölti el őket. Éppen ezért a pánikbetegség esetében maga a viselkedészavar az, ami a gyógyulást akadályozza. Önfenntartó betegségről van tehát szó, amelyet különleges óvatossággal érdemes megközelíteni, főleg, ha tudjuk, hogy idővel krónikussá válhat és jól fejlett agorafóbiában kulminálhat, amely a maga módján még inkább ördögi körbe zárja a pácienst, aki ettől fogva magától a félelemtől fél.

A pánikbetegség tünetei jól felismerhetők, de soha nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy csak ez a betegség áll mögötte. Pánikroham ugyanis nem csupán a pánikbetegre törhet rá. Ha azonban minden látható ok nélkül történik, ha nyomtalanul ér aránylag hamar elmúlik és ha rendszeresen jelentkezik (2-3 hetente legalább egyszer), akkor okunk van pánikbetegségre gyanakodni.

A tipikus tünetek: meggyorsuló szívverés, légszomj (kapkodó levegővétel), émelygés (olykor kifejezett hasi fájdalom és hányinger), főfájás (migrén), zavart viselkedés. Spontán pánik esetén ezek minden előjel nélkül keletkeznek és utólag váltanak ki szorongást (valami bajom van, infarktust fogok kapni, mindjárt elájulok stb.). Az úgynevezett kognitív pánik esetében a szorongás jelentkezik először, ezt követik a testi tünetek, amelyek mintegy visszaigazolják a baljós előérzetet, így a szorongás fokozódhat, páni félelemmé, halálfélelemmé erősödhet.

A pánik kognitív elmélete szerint ez a pszichés zavar egy rossz tanulási folyamat eredménye, ezért újabb tanulási gyakorlattal gátlás alá helyezhető. A terápiás tréning éppen ezt a célt szolgálja: Budapesten fiatal pszichoterapeuták kidolgozták a pánikbetegség leküzdésének egy speciális programját. Módszerükkel érdemes behatóbban is megismerkedni.

Pánikbetegség tünetei, kezelése, leküzdése

  • Mit tegyünk a pánikroham leküzdése érdekében
Érdemes a tünetekkel tüzetesebben is foglalkozni
A pánik biológiai és kognitív elmélete. A pánikbetegség tünetei, kezelése gyógyszerek alkalmazása nélkül. Rendszeresen vagy spontán módon jelentkező szorongásos pánikroham leküzdése. Az agorafóbia gyógyítása pszichoterápiával - kognitív viselkedésterápia gyakorlatok: Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése