2014. november 8., szombat

Organikus honlapoptimalizálás 1

A weboldal optimalizálás új korszaka

A Google alapú linképítés az organikus honlapoptimalizálás rézkígyója
Organikus linképítés és Google honlapoptimalizálás 
A Google Penguin 3.0 Algorithm Update óta nyilvánvaló, hogy a SEO újkori szakaszában (amelyet a Pingvin 2012-es első garázdálkodásaitól datálhatjuk) már nem elégséges úgynevezett keresőbarát weboldalt készíteni és nem elég ezt tartalmi alapú kreatív linképítéssel megtámogatni. Magára adó keresőmarketing szakember ennél alább már eddig sem adhatta alább, a linkkatalógusokat rég el kellett felejtenie, már eszébe sem jutott szatellitoldalakkal operálni és nem gondolta azt sem, hogy a mindenféle idegen blogokba felnyomott spam kommentek linkjei segíthetnek a gondjaira bízott honlap előremenetelében. Ennél már eddig is több kellett.

Ám a csakis legális optimalizációs módszereket alkalmazó seósok is keserűen csalódtak 2013-ban a 2.1-es Google Pingvin alászállásakor. Nem is értették, miért sorolódott hátra esetleg hosszú évek gondos munkájával élpozícióba hozott weboldaluk. Ugyan mi kifogás lehetett a linkprofillal szemben?

Hát csak az - derült ki elejtett hivatalos nyilatkozatokból (és ezt lehetett kikövetkeztetni a nagy számú tapasztalatból is) - hogy nagy számban használtak kulcsszavas linkeket. De hát mi a fityfenét használhattak volna egyebet, ha egyszer a találati listák is kulcsszavasak. Nem a kairói piacon, hanem a Google SERPjében akartak jó pozíciót - ez pedig kulcsszavakkal működik.

A keresési preferenciák megváltozása

Elterjedt a nagy keresőprogram agytrösztjének háza tájáról, hogy megváltoztak a keresési preferenciák: a címkéző és kategóriák szerint disztingvált kulcsszavas keresés helyett a mondatokba, életszerű beszédszituációkba foglalt hosszú keresőkérdések élveznek prioritást. Elkezdtek hát kacifántos kérdőmondatokat megfogalmazni és ezekre optimalizálni mind a honlaptartalmat, mint a szöveges linkek hálózatát. Nem azt kérdezték, hogy "habarcs, összetevők", hanem azt, hogy "mégis mi a franckarikából van az, ami egybe a téglákat a házam falában?"

Lettek ebből jó eredmények is - mert kiderült, hogy ha a fenti sarkitott példából nem is, de a kevésbé kacifántosakból a Google tényleg megérti, mit is keresünk, és ha ilyen kérdésnek eleget tevő oldalt készítünk, az bizony az eredendő kulcsszóval is lehet sikeres. Ám ez a módszer mégis eléggé hatékonytalan - szükség lett effektívebb megoldásokra. Ez lett az organikus honlapoptimalizálás, amelyről részletesebben legközelebb szólunk.