Vízkezelés és fertőtlenítés. Szűrők

Ivóvíztisztító berendezések és rendszerek

ivóvízkezelés és kútvíz tisztítás
Vízkezelés és kútvíz tisztítás

A vízkezelés, ivóvíztisztítás és fertőtlenítés során alkalmazott technológiák és megoldások az utóbbi évtizedekben sokat fejlődtek. A kezdetben csak ipari méretekben megoldható és gazdaságos berendezések már mindenki számára könnyen hozzáférhetők és kezelhetők. A vízkezelés alapvető feladata, hogy a természetes forrásból származó víz tulajdonságait emberi fogyasztásra alkalmas, ivóvíz szintre hozza. A vízrendszerből származó folyadék azonban nem minden helyzetben megfelelő minőségű, ezért szükség lehet kiegészítő víztisztító berendezésre is, nem beszélve az olyan esetekről, amikor saját forrásból származó vízből kell ivóvizet készíteni. A fertőtlenítés különösen fontos a gyógyászatban, a magánrendelőkben és klinikákon, de a lakóházakban, otthonokban és intézményekben is figyelni kell a vízminőségre.

A víztisztító, vízkezelő berendezések alkalmazási területei:

  • termelő és gyártó egységek (nyersanyag kezelés)
  • szeszgyártó, lepárló üzemek (ipari szűrők)
  • élelmiszergyárak
  • konyhák és éttermek
  • kozmetikumgyártó cégek
  • gyógyszeripar
  • közösségi intézmények
  • gyógyászati intézmények
  • lakások és lakóotthonok
  • vidéki házaknál kút és esővíz tisztítás

A víztisztítás módszere

Ivóvíz szűrő
Ivóvíz szűrő berendezés

Az ipari víztisztítás módszerének kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen célra használjuk a megtisztított vizet. A mezőgazdasági célokra tisztított víz esetében nem kötelező a fertőtlenítés, az ivóvíz esetében minden alkalommal fertőtlenített vízre van szükség.

A vízkezelésben alkalmazott rendszerek minősége és tisztasága is függ attól, hogy milyen célokra szállítják a vizet. Az ipari célokra használt víz tisztasága a felhasználás típusától is függ. Egyes munkafolyamatokban nincs szükség a víz különösebb tisztítására, a gőzfejlesztésnél viszont a felhasznált folyadék ásványi só tartalma is kritikus lehet.


Az ipari víztisztítás módszerének kiválasztását az is befolyásolja, hogy milyen forrásból származik a kezelendő víz. Az ivóvízkezelés leggyakrabban alkalmazott módszerei:
  • derítés
  • szűrés
  • ülepítés
  • desztilláció
  • utótisztítás: ozmózis víztisztítás, speciális vízszűrő.


Ivóvíz fertőtlenítés, vízkezelés hatékonyan

Az ivóvízben különféle baktériumok és fertőzések telepedhetnek meg, ezért szükség van annak kezelésére. Az ivóvíz fertőtlenítése történhet UV fény segítségével, fordított ozmózis útján vagy klór használatával is. A legújabb technológia alapján klór dioxidot alkalmaznak az ivóvíz fertőtlenítése során. Ez a szer biztonságos, egészséges és nem hagy maga után káros anyagokat.

Ilyen módon ajánlott a hatékony vízkezelés és fertőtlenítés az iparban vagy a közintézményekben, esetleg otthon. Az ivóvíztisztítás és vízkezelés a megfelelő rendszerek segítségével, klór dioxid alkalmazásával hatékonyan történhet Budapesten akár otthoni körülmények között is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése