2017. november 25., szombat

Optimalizált 404-es hibaoldal

SEO 404 optimalizálás
404 hibaoldal optimalizálása
Hogyan kell SEO szempontból tökéletes 404 oldalt készíteni?

A SEO szempontból tökéletes 404-es hibaoldalakkal ritkán foglalkoznak a webfejlesztők és a SEO szakemberek, pedig az fontos része az optimalizálásnak. Az online marketing szakemberek által összeállított teendők listájában is ritkán találkozunk a hibaoldal optimalizálása ponttal. A hibaoldal optimalizálása akkor nagyon fontos, ha valamilyen oknál fogva gyakran változnak az oldal URL-címei, esetleg webshopban bizonyos termékeket a forgalmazás megszűnése után törölni kell.

Alapvető szabály, hogy a Google által indexelt oldalt nem törlünk, hiszen ez károsan hat a keresőben elfoglalt pozíciókra is.

A 404-es hibaoldal tehát nem elsődleges fontosságú, mégis hozzájárulhat a keresőmarketing sikeréhez.

Miért kell optimalizálni a 404-es oldalt a SEO kampány során?

A 404-es hibaoldalt a webszerver abban az esetben jeleníti meg, ha a böngészőbe beírt oldal URL-je:
  • nem létezik többet
  • nem létezett
  • áthelyezésre került.

A weboldal struktúrájának kialakítása egy hosszabb folyamat, és a leggondosabb tervezés mellett is előfordulhat, hogy a későbbiek során változtatni kell. Egyszerűbb oldalak esetében, ha mindenképpen URL változtatásra van szükség, két megoldást választhatunk, a Google számára optimálisként.

Ha az oldal tartalma áthelyezésre került, a webszerver C-panelje segítségével az URL-t átirányítjuk az új helyre, így a Google nem érzékel hiányt. Amennyiben az átirányítás nem lehetséges, törekedjünk arra, hogy maradjon releváns tartalom a régi URL alatt is.

Amennyiben egyik előbb említett megoldás sem alkalmazható, szükség van a tökéletesre SEO-zott 404 oldalra.

Figyelem! Ha olyan oldalt helyezünk át, melyre sok link mutat, mindenképpen átirányításra van szükség, de érdemes az áthelyezés elkerülésének lehetőségeit még egyszer megfontolni.

Milyen a jó hibaoldal?


  • Fordítson figyelmet az oldal dizájnjára, mely illeszkedjen a weboldal többi részéhez.
  • Magyarázza meg a látogatónak, hogy miért látja „Az oldal nem található” szöveget.
  • Helyezzen el releváns és hasznos linkeket az oldalon.
  • Helyezzen el keresőfunkciót a hibaoldalon, hogy a felhasználók megtalálják azt, amiért ide jöttek.
  • Adjon lehetőséget a hiba bejelentésére.

Optimalizált és megszerkesztett 404-es hibaoldal pontos leírása egyszerűen. A jó, optimalizált 404 hibaoldal SEO marketing szempontból fontos, nem csak a dizájnerek számára, mert a Google mellett a felhasználói élményét is fokozhatja és nem veszítünk látogatókat az elveszett aloldal miatt. Ha a témában releváns dolgokról szeretnél további érdekességeket olvasni, az alábbiakat ajánljuk: Google marketing, kereső helyezés javítása, honlapoptimalizálás gyorsan és hatékonyan, keresőoptimalizálás szakszerűen, SEO online marketing.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése